26 Mart 2020 Perşembe

Korona İle İmtihanımız 2

Günlerdir korona virüsünün yayılmasının engellenmesi amacıyla "Sokağa çıkma yasağı" uygulanması talep ediliyor bazı kesimlerce. 

Ve iktidar sokağa çıkma yasağı uygulamasına Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Herkes kendi Ohal'ini ilan etsin" diyerek bir süre daha geçmeyeceğini gösterdi.

İktisat profesörü Özgür Demirtaş "Bir ülkenin sokağa çıkma yasağı ilan edebilmesi için: O Ülkenin Hazinesinin: Evde kalacak insanların, elektrik parasını, su parasını, kirasını, gıdasını ve maaşını ödeyecek parasının olması lazım ..." diyerek Türkiye'nin içinde bulunduğu durum sebebiyle sokağa çıkma yasağı uygulanmasının mümkün olmadığını belirtti.

Hazine 11 Mart'ta 7.7 Milyar ₺ , 23 Mart'ta da 4.8 Milyar ₺ borçlandı.

Devletin kefen parası olarak adlandırılan ihtiyat akçeleri  daha önce kullanılmıştı. Bir kısmı daha önce kamu bankalarına aktarılan İşsizlik fonundan elde kalan ne varsa kullanılabilecek para o. Ancak virüs salgını sebebiyle işsiz kalacak olanların işsizlik fonuna yükleneceği bilindiğinden orada kalana (varsa) bu süreçte dokunamıyorlar. Yıllardır Türkiye'yi yiyen neredeyse ülkenin tapusunu üzerine yapacağımız Limak, Kolin, Cengiz gibi yandaş firmalar bile krizi bahane ederek işçi çıkarmaya, çalışanları ücretsiz izne yollamaya başladı. (Sağlık Bakanının Medipol grubu da aynı şeyi yaptı.) Büyük firmalar böyle yaparken küçük ve orta ölçekli işletmelerin ne kadar işçi çıkaracağını siz düşünün.

Bütçe açığı var. Gelirler giderleri karşılamıyor. Başlandı karşılıksız para basımına. Kamu bankaları kriz paketi açıklıyor ya o paketlerin kaynağı basılan karşılıksız para.

Ekonominin pamuk ipliğine bağlı olduğu böyle bir dönemde geçilecek bir sokağa çıkma yasağı uygulaması ekonominin çökmesi demek. Aslında çökmüş ekonomide durumun anlaşılması demek.

Sözü uzatmaya gerek yok. Bitik ekonomi ile böyle bir krize yakalanınca iktidar virüse karşı gerekli tedbirleri almadı/alamadı. Elindeki medya gücünü kullanarak çalışıyormuş imajı oluşturdu. Ama virüsün yurda girişi ile makyajlar akmaya başladı.

Bakan bey akşam 32 bin yeni sağlık personeli ataması yapılacağını söyledi. O 32 bin kişinin ataması, güvenlik soruşturmalarının tamamlanması vs. birkaç ayı bulur. 6 ay önce ortaya çıkan ve gelmekte olan bir virüsü gören iktidarın 3 ay önce bu atamayı yapmış olması ve bugün itibariyla sağlık personelini işe başlatması gerekirdi.

Tanı kiti de yeni alındı. Bakanın açıklamasında belirttiği gibi tanı kitinin 50 bin tanesi Pazartesi geldi. 300 bini bugünden için gelecekti.

İstanbul'da 30'un üzerinde Aile Sağlığı Merkezi doktoru ve çalışanına korona virüsü bulaşmış durumda. Hastalık bulaştığı için tecrit edilerek tedavisine başlanan uzman doktorlar var. 33 yaşındaki bir bayan hemşire korona virüsünden dolayı öldü. Doktorlar ve sağlık çalışanları kendilerini koruyamazken vatandaşın korunmasını ve tedavisini nasıl sağlayacak?

Anadolu'da Aile Sağlığı Merkezinde doktor olarak çalışan bir pratisyen hekim arkadaşımız bakanlığın kendilerine son kullanma tarihi geçmiş dezenfektan, maske , eldiven ve sarf malzemesi verdiğini yazdı. Bu malzemelerin yenileri şuan piyasada  bulunamadığı için dışardan tedarik edilemediğini ve kullanmak zorunda kaldıklarını da belirtti. Sözkonusu ürünlerin son kullanma tarihi 2012 idi.

Yine bir taraftan içeride son kullanma tarihi geçmiş malzemeler hastane ve Aile Sağlığı Merkezlerine dağıtılırken diğer yandan iktidarımız Mart ayı içinde İran'a 1000 tanı kiti, 4715 koruyucu tulum, 20 bin önlük 2004 gözlük, 4000 adet N95 maske ve 78 bin üç katlı maske gönderdi. Bu dönemde Kuzey Irak Bölgesel Yönetimine 30 Bin Maske ve 475 koli gıda gönderdi. Aynı günlerde Bulgaristan'a da 50 Bin Maske, 100 Bin Koruyucu Tulum ve 100 Bin gözlük gönderilecekti.

Dışarıya var ama içeriye yok. İktidar "Mahalleliye karşı bonkör olup eşi ve çocuklarından herşeyi esirgeyen aile babası" gibi.

Diğer yandan Bakanlıkta çalışan bir tanıdığım virüsün gelme ihtimalinin belirmesi üzerine bakanlık olarak tüm hastanalere yazılar yazılarak elde olan malzemeler ile ihtiyaçların bildirilmesinin istendiğini, yazıya verilen cevaplara göre eldeki maske, dezenfektan , eldiven gibi malzemelerin Mart sonuna kadar yeteceğinin hesaplandığını , Mart sonunda da ihale ile dışardan tedarik edilmesine karar verildiğini söyledi. Bu çalışmadan 1 hafta sonra hastanelerden dezefektan , maske ve eldiven istendiğini sebebini araştırdıklarında hastanede çalışan görevlilerin bir kısmının sözkonusu malzemeyi çantalarına koyarak evlerine ve yakınlarına götürdüğünü , bazı görevlilerin ise sözkonusu malzemeleri hastaneden alarak piyasada sattıklarını ve Mart sonuna kadar yeteceği hesaplanan malzemelerin yağmalanması sebebiyle 1 hafta içinde tükendiğini belirtti.

Durum gösteriyor ki hastanelerde personel için koruyucu malzeme yok. Devlette bu malzemeleri alacak , vatandaşta da devleti finanse edecek para yok.

Hastahanesine koruyucu malzeme alamayan iktidarın vatandaşın elektrik , suyu, doğalgaz faturalarını ödeyebileceğini düşünüyor musunuz? O sebeple sokağa çıkma yasağı uygulamasına kolay kolay geçilmez.

Sağlık Bakanı "herkes kendi Ohal'ini ilan etsin" derken "Devlet ancak bu kadar yapabiliyor , hepiniz başınızın çaresine bakın" diyordu aslında.

Tam da bu aşamada Kanal İstanbul ile ilgili ihaleler gündeme geldi. Bugün Kanal İstanbul havzasında bulunan iki tarihi köprünün taşınması ile ilgili ilk ihaleler yapıldı.

Tam bir "ayranı yok içmeye..." durumu.

Allah cümlemizin yardımcısı olsun...